Itt van az ősz, itt van újra

Egész nyarat sosem töltöttem még Svédországban. Eddig olyan volt, hogy megjöttem augusztus legvégén, meg olyan volt, hogy június – júliusban otthon – augusztusban megint itt, meg hát a nyarak során itt-ott elszórt 2-3 heteim.

Viszont most már több, mint egy hónapja vagyok itt (!!!), és így alkalmam nyílt ezt-azt megfigyelni.
Kezdjük hát azzal, hogy mikor megjöttem, akkor még nagyon világos volt egész éjszaka, kicsit szürkült ugyan éjféltájban, de hát aztán annyi. Tudom, még ez sem a legjobb, mert hát Midsommarkor van a legvilágosabb, június végén. Aztán, ahogy teltek a hetek, úgy lett egyre sötétebb éjszakánként, most már mondhatni, hogy van rendes éjszaka is, ami hát nyilván nem vaksötét, de nem is az a derengős félhomály.

Aztán, körülbelül másfél héttel ezelőtt már éjszaka odakészítettem a melegebb takarót az ágy végébe. Persze ez is csalóka, mert hát a 33 fokos hőségben itt is nehéz volt éjszaka aludni, de aztán visszaállt a normális kerékvágás. Most már muszáj vastag takaróval takarózni, éjszaka már lemegy 10 fok alá a hőmérséklet.

Nap közben süt a nap, olyan 20 fok körül szokott lenni. Már amikor. Vasárnap este ugyanis nagyon elkezdett esni az eső reggel, és egész délelőtt ömlött, hogy a kis utánfutók itt a bolt udvarában medencévé változtak (majd írok erről is, hogy pontosan hogyan-miként lakom, amint átveszem az uralmat a lakás fölött, az még bő két hét). Délutánra kisütött a nap, és felszáradt a beton is, eltekintve a nagy pocsolyáktól, de az égen továbbra is hatalmas felhők terpeszkedtek, volt köztük fehér, fekete, szürke is.

Ma, mikor felébredtem, olyan szürke sötétség volt, hogy megtippelni sem tudtam, hány óra lehet (9 volt), és ma is ömlött az eső. Aztán kisütött a nap. Aztán permet. Aztán megint olyan erős eső, hogy alig látni ki az ablakon. Nagyon mókás hangja van itt a sok bádogtetőn, meg ahogy a bádogtető kis vályújaiban apró vízesések alakulnak ki.

Szóval, itt az ősz. A fákon még nem látszik, de nagyon gyors átmenet szokott lenni. Ellenben látszik  azon, hogy most már feltétlen zokniban és hosszú nadrágban kell itthon lenni, sőt, ha egy helyben ücsörgök itt, még a plédet is magamra terítem.

Jelenleg 15 fok van odakint, most épp nem esik. Az ég valahogy így néz ki, ez ugyan csak kiragadott darabka, de van rajta minden: fehér, szürke, kék. Néha a nap is átsütöget. De ahogy elnézem, megint mindjárt esni fog.

P1140520

Reklámok

Csipogj te is

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s