Karácsonyi bazár receptek

Elmondom azért, mert tele van a szívem vele, hogy -10 fok van, zúzmara ül mindenen, közben rózsaszínes ragyogással jön fel a nap, és minden csillog. :)

Ezt pedig itt a köznek, mert a köz fontos!

Csokigolyók /Chokladbollar

Hozzávalók:
10 dkg vaj/margarin
1 dl cukor
1 teáskanál vaníliáscukor
2 ek kakaó
2 ek kávé
4 dl zabpehely

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd összegyúrjuk a vajjal és a hideg (!) kávéval. Golyókat formázunk, és kókuszba vagy jégcukorba gurigázzuk őket.

 

Lucacica / Lussekatter

Hozzávalók:
10 dkg vaj/margarin
3 dl tej
fél csomag élesztő
1,25 dl cukor
1 csipet só
1 tojás
sáfrány
6-12 dl liszt, amennyi kell

Megolvasztjuk a vajat/margarint, hozzáöntjük a tejet. Ezt ráöntjük egy fél csomag élesztőre, összekutyuljuk, majd mehet bele a cukor, a só, a sáfrány és egy tojás, aztán 6 dl liszt kezdetnek, utána annyi, amitől jó lesz a tészta állaga (a recept 12 dl-t ír, nekem elég volt kevesebb).  DSCF3785
Ezt hagyjuk kelni, minimum fél órát, utána kis gombócokra szedjük, azokat rudacskákra sodorjuk, és két oldalról feltekerjük, a két végébe egy-egy szem mazsola kerül.
Megint keljenek, háromnegyed órát, vagy amennyi kell, hogy dupla akkorák legyenek, aztán tojással bekenjük és sülhet! 
Viszonylag hamar megsül, kevesebb, mint 10 perc, 230 fokon.

(ez itt régi kép, de én csináltam őket!)

 

Mézeskalácskenyér / Pepparkaksbröd
Hozzávalók:
13 dl tej
2,5 dl szirup (ez itt ilyen sajátosság, mindenbe azt tesznek, van sötét meg világos, nem tudom, otthon mintha nem lenne, esetleg mézzel helyettesíthető…?)
5 dl cukor
16 dl liszt
12 dl rozsliszt
3 teáskanál fahéj
3 teáskanál őrölt gyömbér
3 teáskanál őrölt szegfűszeg
3 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál sütőpor

Keverjünk össze minden száraz hozzávalót, majd adjuk hozzá a szirupot és a tejet.
Egy nagy, magas falú tepsiben süssük, 175 fokon, a sütő aljában, legalább egy órát.
Ők ezt itt kenyérnek eszik, a mézeskalácsukat is sajttal, kéksajttal, meg speciális, körtés vagy narancsos kéksajtkrémmel, ezt is azzal. De kávé mellé, magában is finom.

 

Málnabarlang / Hallongrottor

Hozzávalók:
25 dkg vaj/margarin
1,5 dl cukor
1,5 tk sütőpor
4,5 dl liszt
1 ek vaníliáscukor
málnalekvár / málna+cukor / bármilyen lekvár, bogyó

Gyúrjuk össze az összes hozzávalót a lekvár kivételével. Gyúrjunk kis golyókat, tegyük őket papírkapszliba, de vigyázat, nagyon megnőnek, ne legyenek túl nagyok! Mindegyik golyó tetejébe nyomjunk mélyedést az ujjunkkal, abba tegyünk egy kis lekvárt. 175 fokon, 11 percig sülnek a recept szerint, akkor jó, ha sápadtak.

Advertisements

One thought on “Karácsonyi bazár receptek

Csipogj te is

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s