Nemzeti ünnep

Svédország nemzeti ünnepe van ma, így négy napos hosszú hétvégénk volt, mert a köztes napot ki szokták adni. (Nem, nem kell szombaton “ledolgozni”.)

Belefért mindenféle, kis saját magunkkal törődés, vásárolás, és ma biciklitúra. Ilyenkor május-júniusban a farmerek szoktak tartani eseményt: kiengedik a teheneket a téli bezártságból, akik ez nagy szaladgálással, rúgkapálással veszik tudomásul. Szerintem már írtam ilyenről.

Szóval bebicikliztünk a városba, aztán át a városon, aztán ki a városból. A tehenek már épp kifelé futottak, mire odaértünk. Kaptunk ingyen tejet, fahéjas csigát is ígértek, de hiába rendeltek 3000 darabot, az orrunk előtt fogyott el.

Volt ingyenes lovaskocsi és pónilovaglás (a sort nem vártuk ki), ezen felül nyuszisimogatás és “kis tehénfutam”, ahol minden körberohangáló gyerek érmet kapott.

Aztán a közeli boltban a róka-kabala is megjelent, fagyit osztogatott.

Hazafelé néhány tájékozódós, biciklis kontrollt is összeszedtünk. Egy volt ennél a forrásnál is, ami mint látható, vasban gazdag. Most elég undi, de az 1700-as években gyógyvízként használták. Aztán még a nagy tudós, Linné is felkereste!

Egyébként meg csak rácsodálkoztam, milyen gyönyörű házak vannak a városban.

Na és persze mindenhol ott lobogott a lobogó. Egy hídkorláton pedig sarki csér üldögélt. Néhány ház előtt növénypalántás bolhapiac, becsületkasszával.

Csipogj te is